Buur | Utrecht

Design – construction period: 2018-2023

Clients: Wonam, Mitros, Portaal

Constructor: Van Rossum

Installation consultant: Ingenieurs Buro Linssen

Building physics: Peutz

Landscape architect: Baljon Landschapsarchitecten

Program: Residential/Commercial

In an urban ensemble with: Dam & Partners architects and NwA architects.

Team: Thomas Offermans, Laurens Cobben, Willem Lucassen, Javier Pinazo, Lucienne Bregman, Xenofon Moraitis, Maiara Camilotti, Koen van de Kieboom, Konstantina Schoina

 

“Buur” is de naam van de ontwikkeling van Wonam, Mitros en Portaal aan de zuidkant van ons stedenbouwkundige plan Leidsche Rijn Centrum. Het bestaat uit 3 bouwblokken die op hun beurt bestaan uit 10 woongebouwen. JCAU kreeg de kans om er 3 van te ontwerpen. De anderen zijn door Dam & Partners en NwA architecten ontworpen. Elk van de woongebouwen binnen het blok is zodanig gedifferentieerd dat ze zich profileren als goed gedefinieerde, autonome gebouwen. Ze hebben elk hun eigen voordeur en ontsluiting en nemen een logische plek in binnen de 3 stedelijke blokken. De specifieke entiteiten die ook gelden voor heel Leidsche Rijn Centrum zijn van toepassing: het doorzetten van volledige gebouwvullende blokken aan de Singel, de hoge plint van 4,5 meter, de balkons aan de straat, de overstek aan de busbaan en het gebruik van rijk gedetailleerde steenachtige materialen (in hoofdzaal metselwerk) zijn enkele voorbeelden hiervan. Enigszins onderscheidend ten opzichte van het winkelgebied, is het uitbundiger gebruik van groene invullingen in de openbare ruimte. Dit was mogelijk omdat er minder voetgangers verwacht worden in de straten wegens de meer residentiele programmering.

 

In Buur zijn in totaal 454 woningen gerealiseerd, waarvan circa 350 in de sociale sector en de rest in de middenhuur-sector. In Buur wordt ontmoeten gestimuleerd; vandaar dat de verschillende woningtypes door elkaar voorkomen. De collectieve tuinen in de bouwblokken dragen hier ook aan bij. De gebouwen huisvesten naast de woningen ook commerciële ruimtes op de begane grond. Deze worden verhuurd aan winkels en cafe’s die allen een duidelijk ambachtelijke signatuur hebben.

 

De bewoners kunnen hun auto’s parkeren in 2 van de 3 blokken. Er is gekozen voor parkeren in parkeergarages boven maaiveld, zodat deze in de toekomst eventueel kunnen worden getransformeerd naar een andere functie. De tuinen van deze 2 gebouwen liggen daarom op de 1e verdieping. Parkeren grenst desalniettemin nooit aan de gevel; er zijn altijd levendige plinten met hoge rug-woningen. Doordat Buur aan een Utrechtse hoofdfietsroute ligt, het station op 5 minuten lopen en de bushalte geïntegreerd in een gevel aan de noordzijde, zal het autogebruik gereduceerd zijn. Daarbij grenst het complex aan het kernwinkelgebied van Leidsche Rijn.

 

De gebouwen zijn in hoge mate duurzaam; er is een prachtige MPG score behaald van 0,63 Euro/ m2/jaar. De impact op het milieu is dus laag! Ook de GPR-score is mooi met een waarde van 7,7 en er wordt voldaan aan BENG 1. Aangezien de buitengevel van houtskeletbouw gemaakt is en de verdiepingsvloeren in de plint van het gebouw eenvoudig te demonteren zijn wordt op een aantal cruciale fronten ook aan aanpasbaarheid en circulariteit gedacht.